Mennesker elsker vaner. Sådan er det helt generelt og det er der egentlig en meget god grund til. Det er nemlig mest vores hjem, som elsker vanerne. Hjernen vil helst gøre det, der er nemmest og som kræver mindst energi. Når det kommer til vaner, så er det typisk ting man har gjort mange gange og derfor kræver det ikke så meget energi af hjernen når disse handlinger skal udføres.

Vaner kan være meget forskellige og vi har alle nogle personlige vaner. Vores vaner kan blive præget af forskellige ting og én af dem er vores forældre. Vi er alle sammen blevet opdraget på en bestemt måde og mange har for vane, at anvende de samme opdragelsesmetoder når de opdrager deres egne børn. At hænge fast i gamle vaner er dog ikke altid det mest optimale når det kommer til opdragelse.

Læs mere om hvordan du kan bryde vanerne hos foredragsholderen Torben Wiese

Refleksiv og udviklende opdragelse er vigtigt

At opdrage børn er ikke altid lige nemt, specielt ikke hvis man aldrig har prøvet det. Mange har en tendens til at tænke tilbage på deres egen opdragelse, når de opdrager deres egne børn. Det er der egentlig heller ingenting galt ved, men det kan være en god idé at komme væk fra de gamle vaner og reflektere over, hvordan man bedst muligt opdrager ens barn. Det er f.eks. en god idé at høre et foredrag, læse en bog, tale med andre forældre eller lignende, så man får andres syn på opdragelse.

Ved at gøre disse ting sørger man for, at man hele tiden reflektere over hvilke opdragelsesmetoder, der rent faktisk er de bedste. Når man ser hvordan andre gør eller hører om det, så vil man automatisk begynde at tænke over det. Når man tænker over opdragelsen, så begynder man også at overveje, hvordan man ellers kan gøre det. På den måde kan man finde nye måder at opdrage sine børn og det kan meget vel være med til, at fremme børnenes udvikling. Det er altså kort sagt vigtigt, at høre andre syn på opdragelse og derefter tænke over hvad man eventuelt kunne gøre anderledes i ens egen opdragelse af børn.