Brandmand Sam

Brandmand Sam er en britisk animeret serie. Den handler om Brandmand Sam, hans kollegaer og menneskene i den lille by Pontypandy i Wales. Pontypandy er efter sigende en sammentrækning af de to virkelige byer Pontypridd og Tonypandy i Wales – Var der nogen der sagde Korsbæk fra Matador – gad vide hvor de fik ideen til det navn fra 😉

Ideen til serien kom fra to tidligere brandmænd, der allierede sig med forfatteren Rob Lee, og sammen fik de lanceret Brandmand Sam som en tv-serie i 80’erne. Den dag i dag bliver der stadig produceret episoder, og det er helt tydeligt at ligesom Postmand Per film, så er der sket en markant fornyelse af serien. Der er kommet nye figurer til og andre er gledet i baggrunden, men helt andre har fastholdt deres centrale position.

 

Brandmænd i Pontypandy

Der er en række forskellige brandmænd i den lille by Pontypandy og en enkelt kvinde. Nedenfor har vi en lille gennemgang af de forskellige figurer på brandstationen.

  • Brandman Sam er naturligvis den vigtigste af dem alle. Hans fulde navn er Samuel Peyton-Jones og han er Pontypandys store helt. Han er arketypen på den perfekte brandmand, som altid forholder sig rolig og fattet selv i de mest kritiske situationer, og altid tilbyder sin assistance til dem der er i nød.
  • Brandmand Elvis er brandstationens sjove indslag – deres egen lille sideshow bob. Elvis fulde navn er Elvis Cridlington og han er på mange måder Brandmand Sams direkte modsætning, men stadig en meget sympatisk brandmand med hjertet på det rette sted. Elvis store ønske er at blive rockmusiker.
  • Brandmandsmester Basil Steele er lederen af brandstationen i Pontypandy. Som tidligere officer i hæren værdsætter han disciplin, renlighed og effektivitet på hans brandstation. Basil har imidlertid et lille legebarn gemt i sig, som i ømme øjeblikke kommer til syne, som da han fik fat på en drage, som gjorde at han ikke havde tid til at være på brandstationen, mens han fløj rundt med den.
  • Brandmand Penny er stationens eneste kvinde. Hendes fulde navn er Penny Morris. I de tidligere udgaver af Brandmand Sam var Penny ansat på brandstationen i Newtown, og blev lejlighedsvist udlånt til Pontypandy. I de nye serier er hun fuldtidsansat på Pontypandy brandstation. Penny fungerer i en dobbelt rolle som både brandmand og mekaniker, hvor hun ofte benytter alternative og nyskabende løsninger til reparationer af brandstationens mekaniske installationer.

Nedenfor er noget af det legetøj, som man kan købe til Brandmand Sam serien.

Brandstationen

brandmand-sam-brandstationBrandstationen er en af de faste holdepunkter i Serien om Brandmand Sam. Det er her Sam, Basil, Elvis og naturligvis Penny holder til, og det er fra denne base, at stort set alt handling udspringer.
Til brandstationen medfølger der to figurer af henholdsvis Basil og Brandmand Sam.

Den koster i skrivende stund omkring 350 kroner og kan købes her.

 

Brandbilen Jupiter

brandbilf fra brandmand samUlig mange andre byer i verden, så er den mest aktive bil i Pontypandy brandbilen Jupiter. Det er her Brandmand Sam konstant bliver ført rundt i den lille by for at løse op for de problemer som meget ofte er forskyldt af den lille spilopmager Norman Price.

Brandbilen har en stige hvorpå der er monteret en slange, der kan køres ind og ud. Den er baseret på strøm, og der medfølger batterier hos vores forhandler. Der står på pakken at den er egnet fra 3 år og op, men vores yngste på 1 år har nu også ofte kørt rundt med den.
Den koster i skrivende stund 179 kroner.
Og den kan købes her.

 

Træningstårnet

brandmand sam trænings tårnDer er aldrig kommet en god brandmand ud af Pontypandy, som ikke først har været igennem øvelser i træningstårnet. Det er her Brandmand Sam optræner sine nye rekrutter, og det er her at starten på Brandmand Sams egen glorværdige brandmands karriere startede. Ud over det er det bare et fantastisk stykke legetøj.
Der medfølger en brandmand Sam figur, en båre, en øvelsesdukke og en rambuk.
Prisen er i skrivende stund 279 kroner.

Den kan findes her.

 

Beboerne i Pontypandy

Det er ikke alle i Pontypandy, der er tilknyttet brandstationen. Pontypandy er et lille bysamfund der ligger ved kysten på de britiske øer. Nedenfor har jeg lavet en liste over de vigtigste personer i Pontypandy.

Dily Price ejer byens lille købmand. Hun er ikke bange for at løbe med sladder, og hun er utrolig glad for byens bus chauffør Trevor. Hun er videre eneforælder til byens frække knægt Norman Price.

Bella Lasagne er den italienske cafe og pizzeria ejer. Hun og hendes pizzaria er i flere afsnit omdrejningspunkt for hele handlinger.

Helen Flood er Pontypandys karibiske sygerplejerske.

Mike Flood er byens alt mulig mand. Han er desuden reserve brandmand i den lille by.

Tom Thomas er den ensomme bjergbetjent. Han er oprindeligt fra Australien. Flere gange assisterer han brandmændene fra Pontypandy med at få afsluttet brande eller reddet folk i nød med sin helikopter.

Charlie “Charles” Jones er byens fisker. Han er en nøglefigur i alle afsnit, der beskæftiger sig med havet, og det er ikke så lidt. Han bliver ligesom Mike Flood reserve brandmand i den lille by Pontypandy

Bronwyn Jones er Charlies hustru, og hun kører den lille fiske butik og cafe i byen.

 

Brandmand Sam på film

Brandmand Sam den store skovbrandDer er efterhånden kommet en del forskellige Brandmand Sam film og serier. Der er dog nogle der skiller sig ud fra mængden, og her er der særligt ‘Den store Skovbrand’, som min ældste dreng nu har set et sted mellem 30 til 40 gange. Der er naturligvis tale om Den store Skovbrand.

Den kan du købe her.

 

Nedenfor er der lidt forskellige Brandmand Sam produkter.

[display_multi store=”8″]