Julens film og DVD’er

Da jeg var en lille purk var en af de bedste ting ved julen DR’s ulands børnekalender i TV. Mine klassikere var helt julekalendre som Nissebanden, Jul på Slottet og Jullerup Færgeby. Hver dag glædede jeg mig og blev mere og mere spændt som tiden nærmede sig program start.

I dag er der oceaner af forskellige julefilm, og jeg har prøvet at gense nogle af de gamle julefilm, men deres magi og eventyr er nok noget, som mere tiltaler de små. Nedenfor har jeg sammen med min ældste søn udvalgt de julefilm, som hører til de bedste af slagsen.

Sørg nu for at få dem anskaffet før I sætter jer ud i bilen og skal køre i mange timer til den helt anden ende af Danmark, hvor I skal holde jul. Det er så ærgerligt når man misser det.

 

 Julen for de helt små på DVD

teletubbies julEn af de serier af børnefilm, som har virkelig ramt spot on, når det kommer til de helt små er Teletubbies. Derfor er det også helt naturligt at anbefale juleversionen til de helt små.

I denne juleudgave af Teletubbies dukker der et juletræ op i det fjerne – med fire gaver på – én til hver af Teletubbierne.

Det kan godt være at de fleste af os forældre syntes det er utroligt belastende at se på, men Teletubbies er heller ikke for voksne. det er for de helt små – jeg vil sige allerede fra børnene er 5-6 måneder gamle kan de blive tiltrukket af simpeltheden, gentagelserne og de stærkt markerede farver.

Teletubbies er påædagogisk set velgennemarbejdet, og hvis man kan holde ud at se det som voksen vil man bemærke, at der er en række forskellige læringsmetoder for de helt små. Jeg vil sige, at relevansen med denne version af et juleeventyr stopper omkring 2½-3 års alderen.

—–>>>>Køb den her <<<<——-

Doras Jul

Doras-julEn af de filmfænomener som de helt små elsker er Dora og Doras Jul indtager derfor en fin plads blandt vores anbefalinger. Dora og hendes venner kommer flere gange ud på eventyr, hvor de som regel skal finde et eller andet. Der er pædagogisk tale om meget simple scenarier, hvor skaberne af Dora forsøger at visualisere historien mange gange undervejs og opfordre børnene, der ser filmene til at involvere og gætte på svar. Det er en film der henvender sig til de allermindste, men en gang i mellem kan min ældste på 3½ år, da også godt finde på at se Dora. Specielt fordi han godt kan lide sangene.

—–>>>>Køb den her <<<<——-
 

 

De bedste danske julekalendere

Der findes mange gode julekalendere og vi syntes, at der er rigtig mange af dem, som er helt fantastiske. Der er meget få som har været deciderede fiaskoer, og jeg har enorm store respekt specielt for DR’s hold, der laver børnetv, og nu primært huserer på Ramasjang. Nedenfor er der vores bud på 3 af de bedste danske julekalendere – eller faktisk er det 4 – men det er fordi Nissebanden er der to gange.

 

Jul på Slottet

jul på slottetDe fleste af os fædre kan huske den smukke smukke prinsesse Miamaja, nisserne og den onde skurk på Jul på Slottet. Historien udspiller sig i et gammelt kongerige, hvor kongen bor på sit slot med sin smukke datter prinsesse Miamaja. Kongen og dermed kongeriget er i krig med nabolandet Montania, men krig koster mange penge og kongen bliver nød til at stifte fred med Montania, for at der også skal være råd til julegaver. Men han har så få pengen at han også bliver nød til at gifte datteren væk til prinsen af Montania, og så er der lagt op til 24 episoder af juleeventyr.

Jul på Slottet er en julekalender klassiker fra 1986 med Morten Grunwald og Hanne Steensgaard i de bærende roller.

—–>>>>Køb den her <<<<——-
 

 

Nissebanden

nissebandenDer er faktisk lavet tre forskellige julekalendere som omhandler den julede aktionsgruppe Nissebanden. Den første hedder bare Nissebanden, den anden hedder Nissebanden på Grønland og den sidste hedder Nissernes Ø.  Hvis du af en eller anden grund ikke kender til Nissebanden, så bliver jeg nød til lige at advare dig: Nissernes Ø er noget værre hø – lad være med at udsætte dine børn for den. Derimod holder både den originale Nissebanden og Nissebanden på Grønland. Det er et dejlig sammensurium af plat humor, kærlighed, nisser, mysterier, begær og naturligvis en masse dejlig musik.

I Nissebanden har Julemanden mistet sit gode humør, og det er det lille hold af nissers opgave at får styr på sagen igen så der kan blive jul igen.

I Nissebanden på Grønland er scene flyttet til Grønland, hvor Nissebanden skal hjælpe julemanden med at lave gaver til hele verdenens børn, da julemanden er ude at lede efter de kraftfulde stjernesten.

Vi har valgt ikke at lave et link til Nissernes Ø, da vi simpelthen ikke kan stå inde for at promovere den.

—–>>>>Køb Nissebanden her <<<<——-
 

—–>>>>Køb Nissebanden i Grønland her <<<<——-

Vinterbyøster – Et dukke jule spil

jul i vinterbyøsterEn lidt alternativ julefortælling er Vinterbyøster, der er et dukkespil, der er lavet med så utrolige primitive virkemidler at man skulle tro, at det var løgn. Men det er det ikke, og resultatet er en af de bedste julekalendere af slagsen.
Historien udspiller sig omkring cirkus familien Caramella i årets frimåned December. Papa, Mama og Dorabella har travlt med at forberede sig på den kommende sæson med cirkuset og forbereder fantastiske numre. Dorabella har imidlertid også tid til at lege og rode sig ud i eventyr sammen med den lokale dreng Julius.

Julekalenderen er fra 1973, og året efter kom der faktisk en efterfølger året efter med flere dukker, som også endte som en legendarisk julekalender. Nemlig Jullerup Færgeby,

—–>>>>Køb den her <<<<——-

Juleeventyr for de lidt ældre børn

Beethovens JuleeventyrBeethovens Juleeventyr er historien om den store, søde og sjove Sankt Bernards hund, der altid bliver rodet ud i et eller andet underligt og sjovt eventyr. I denne film har julemanden mistet sine julegaver, og de er endt i de forkerte menneskers hænder. Det er i denne film første gang at Beethoven taler.

Fortælleren i filmen er ingen ringere end selveste John Cleese.

Der er danske undertekster, men ikke dansk tale. Så børnene skal kunne læse selv, hvis det er til køreturen til den anden ende af Danmark.

 

—–>>>>Køb den her <<<<——-

Disse film bliver ofte anvendt i kalendergaver og adventsgaver, sammen med gaveideer som man kan finde blandt Schleich dyr, Ben 10 legetøj og Brandmand Sam legetøj.
Husk i øvrigt at have rigeligt med stofbleer parate under julen, hvis I har helt små bør i huset.