Stratego regler – Stratego er en gammel klassiker. Et brætspil for to personer, som har været populært siden det blev introduceret for ca. 70 år siden. Her finder du regler for spillet og forklaring til hvordan det spillet.

I Stratego har begge modstandere de samme brikker – men i hver sin farve. Det gælder dybest set om at få fat på modstanderens flag. Klassikeren er et populært spil for voksne med fokus på strategi. Desuden godt for yngre spillere der ønsker at træne strategiske kompetencer.

Stratego startopstilling

Spillet starter med at begge personer stiller sine brikker op over for hinanden ligesom ved skak. Der er dog en stor forskel, for det er kun personen selv der kan se hvilke brikker der er placeret hvor. På bagsiden af brikkerne er de nemlig alle ens, så det gælder om at regne ud hvor, modstanderens forskellige brikker er placeret.

I Stratego har den ene person røde brikker og den anden blå brikker. Du kan placere dine brikker præcis som du har lyst, og du har både spejdere, bomber, generaler og så flaget, som du skal beskytte bedst muligt. Spillerne står i tre rækker tættest på dig selv.

2 gode tips:

  • Det er en god ide at stille nogle bomber rundt om sit flag, men sørg for ikke at placer alle bomberne netop der. Spejderne skal gerne være i front, så de kan lure modstanderens placeringer.
  • Gem nogle af de stærke brikker bagest, dem får du som regel brug for senere i spillet.

stratego spilleregler

Spillets start og forløb

Der kan angribes når en rød og en blå brik står ved siden af hinanden, man behøver dog ikke at angribe. Der angribes ved at man melder angreb, og fortæller hvilken rang ens brik har, og så sker der 1 af 2 udfald:

  1. Brikkerne er lige stærke, og begges tages ud af spillet
  2. Den ene brik er stærkere end den anden, og så tages den svage brik ud af spillet.

Rang på de forskellige brikker

Hærenhederne følger et stjerne-system. Dvs. 1 stjerne er stærkere end 2 stjerner etc.

Rækkefølgen er:

Marshall (1 stk), General (1 stk), Oberst (2 stk), Major (3 stk), Kaptajn (4 stk), Løjtnant (4 stk), Sergent (4 stk), Minerydder (5 stk), Spejder (8 stk), Spion (1 stk) —— Bombe (6 stk), Flag (1 stk).

Hvordan kan Stratego brikker flyttes?

Du må kun bevæge en brik per tur, og bomber og flag kan ikke bevæges. Brikken bevæges frem eller til siden, men ikke diagonalt.

Spejderne kan rykke så mange felter det skal være, ligesom det er tilfældet med tårnet i skak. Der er dog nogle stiplede linjer på spillepladen, som ingen brikker kan krydse.

Den samme brik må ikke rykke frem og tilbage på de samme to felter i 3 runder efter hinanden.

Hvordan vinder man Stratego?

Den første der angriber modstanderens flag vinder spillet. Kan du ikke rykke flere brikker vinder modstanderen.

Andre versioner af spillet

Spillet findes i forskellige versioner udover Stratego Original, som er det mest udbredte, findes: Vintage, Waterloo og Conquest m.fl.