Bæresele, Slynge eller Vikle

En baby vejer ikke meget. Det er lige meget om det er en lille baby eller en stor baby, så vejer de ikke ret meget. Det der vejer meget er, at man til tider skal bære rundt på baby i enormt langt tid ad gangen, så selv den mindste vægt kan føles som en kæmpe byrde. Det er videre slet ikke godt for ens senere former og helbred, at gå rundt og bære på sin lille baby i stillinger, hvor vægten ikke fordeles ud, men i stedet centreres bestemte steder på kroppen. Det kan få konsekvenser resten af dit voksenliv, hvis du ikke håndterer baby på rette måde, når han eller hun skal bæres rundt. Til det findes der naturligvis mange forskellige løsninger. En barnevogn og senere en klapvogn er nok det første falder en inde.

Men hvad med de børn, der aldrig kommer til at falde til ro i barnevognen, og hvad med det tidspunkt, hvor det bare ikke lige passer særlig godt med disse oversizede skrumler af barnevogne. Ja der er der efterhånden udviklet et række forskellige muligheder.

Bæresele

En bæresele fungerer på mange måder som en rygsæk. Den støttes primært over skuldrene, og sekundært omkring livet og lænen, hvor der typisk kører en rem om. De findes i to primære varianter: Den ene form har man barnet foran på maven, og i den anden form har man barnet på ryggen.[blockquote type=”blockquote_quotes” align=”right”]ErgoBaby bæreselen er bygget omkring ergonomiske principper, der skåner moder såvel som barn.[/blockquote] Ved mave-versionen vil man typisk i begyndelsen have barnet vendt ind mod moderen, så barnet bliver holdt så tryg som muligt, og ikke konfronteres med så mange stimuli, som verden kan gøre ved et lille barn, der ser alt i verden for første gang. Her er det meget vigtigt, at kunne finde sin sikre havn hos moderen. Senere vil man typisk begynde at vende barnet ud af væg fra moderen mod verdenen, og barnet viser typisk selv tegn på at det er ved at være par til at se mere, og ikke længere kan nøjes med at se på mor…

Nedenfor har vi et slideshow med ErgoBaby bæreseler. Denne bæresele er konstrueret på ergonomiske principper for moder som barn. Det er iøvrigt den samme som er på billedet ovenfor. Du kan læse meget mere her.

Slynge

En slynge er lidt anderledes end bæreselen. Mest markant fra et ergonomisk perspektiv er, at man ved slyngen har vægten placeret på en skulder og ikke to, men til gengæld fordeles vægten videre ned over ryg og mave, så hvor vidt det er bedre eller dårligere fra et ergonomisk perspektiv er svært at sige. Men i og med at bæreselen er afbalanceret på to skuldre vil jeg intuitivt vælge fra et ergonomisk perspektiv, men der er så mange andre ting, der spiller ind. Der er rigtig mange, der syntes at slynger er langt mere moderigtige, og jeg kender kvinder, der forbinder selve det at have barnet i en slynge tæt ind til kroppen med det at være mor. Så langt vil jeg nu ikke gå.

Det vigtige er hvorvidt barnet kan finde ro i en slynge eller ej. Jeg kan huske med vores første dreng, der gik vi rundt med Ludvig i en bæresele, mens hans ’bedste ven’ Noah kun kunne finde ro i en slynge. Det behøves ikke altid at give mening, nogle gange er der bare en forskel, som barnet definerer.

Der er to typer slynger: Den klassiske slynge man selv binder, og som typisk går under betegnelsen lommeslynge. Så er der den moderne variant som kendes under begrebet ringslynge, hvor man har inkluderet en ring til bedre at holde fast på stoffet.

Nedenfor er der et lille slideshow med lommeslynger, hvor du bare kan bladre frem og tilbage på pilene. Disse lommeslynger fra Hotsling kan købes her. De ligger i prislejet 300 til 400 kroner.

Nedenfor har vi så nogle forslag til ringslynger.

 

Vikle

En vikle er for så vidt en slags slynge. Den er på samme tid en meget enkel slynge og en meget avanceret slynge. Den er baseret på et stykke stof der kan være op til 5-6 meter langt. Fordelen ved en vikle er, at den kan justeres til nærnest alt, men det er også det svære ved viklen. Det kan godt kræve sine snilde og få viklen til at sidde rigtigt – specielt de første par gange man prøver viklen. Men som de fleste andre ting er der tale om  begynderproblemer, og når man først har fået taget på viklen, så er det den mest fleksible slynge, der findes.

Du kan også se den store fastvikle guide her.

 

Tvillinge Slynge

Der findes lidt på området og faktisk er den eneste vi kunne finde den her. Den har fået glimrende anmeldelser, og den kan bære på op til 15 kg ad gangen.

Denne slynge kan også bruges, hvis man har et enkelt barn. Det der gør denne model ‘Tricotti’ særlig velegnet til tvillinger er, at den faktisk består af 2 lommeslynger, hvilket gør at den naturligt skaber ekstra plads til 2 børn.

Den koster i skrivende stund 589 kroner.

Mange besøgende der læste denne artikel læste også vores artikel om det rigtige valg af pusletaske eller vores side om ammepuder blandt andet med den populære svenske Rätt Start ammepude.
Vi kan videre stærkt anbefale vores side om stofbleer.