De fleste børn tænker konkret, og når du siger at din lille piges bedstemor er gået bort eller at din søns farfar er sovet stille ind, så mener du det naturligvis i den bedste mening, men det du siger vil blive forstået anderledes. Det er en hvide løgne, som vi naturligt bruger til at skåne børnene mod døden, men det kan være så meget mere skadeligt end gavnligt. Vi har taget en snak med bedemændene fra Elholm begravelse, der blandt andet hjælper med begravelser og sorghåndtering i Lyngby og Virum!

Døden som tabu

I vores samfund er døden og vores endelighed et tabu, og det er ikke noget, der er godt at levere videre. Svar konkret på spørgsmål om døden. Forklar dem, at den sygdom de fik kan man dø af, og det er der nogle sygdomme man kan dø af og andre som er helt uforlige. Ja som for eksempel forkølelse det kan man ikke dø af.

Forklar barnet hvad der er sket i store træk. Hvis barnet spørger ind, så svar konkret og nøgternt. Hvis barnet lige pludselig midt i snakken begynder at snakke om sine Hello Kittens legetøj og dukker eller om en eller anden fodboldkamp. Så er det ok. Lad barnet køre ud af den vej. Det er et helt klassisk tegn på at barnet ikke kan kapere mere lige nu. Barnet kan komme tilbage senere og spørge videre om flere ting. Det er en helt naturlig coping mekanisme og hoppe ind og ud af følelsesmæssige emner.

En god metode til at snakke med børn om svære ting herunder døden er når I er i gang med en anden aktivitet på samme tid. Gåturen kan være et godt sted. Eller i bilen! Blot sørg for at barnet har mulighed for at komme ud af samtalen. Et spring over i et helt andet område er ikke udtryk for en følelsesmæssig afstumpethed eller ligegyldighed, men derimod et sted, hvor barnet kan gå mentalt hen, når barnet har behov for at behandle og have pause for de til tider meget voldsomme informationer!