Legetøj 1-3 år

Mere og mere forskning peger på den samme konklusion. Nemlig at de tre først år er de mest vigtige læringsperioder i barnets liv. Læringen i disse først år sker primært gennem udforskning og lege. For at skaffe barnet de bedste muligheder for at lære og udvikle sig bør forældre og pædagoger  sørge for at der er en bred vifte af legetøjs typer tilgængelige for barnet. Dette legetøj skal naturligvis anskaffes på baggrund af sikkert og sundt legetøj, der både kan være med til at udvikle sanser, sprog, intelligens og fin og grov motorik.

 

Kunst legetøj

De fleste forældre har en tendens til at trække på smilebåndet, når jeg nævner begrebet kunst legetøj. Det er for så vidt metumlinge legetøjget forståeligt, at forældre trækker på smilebåndet, når der kommer en udeforstående og kalder de klatter og klumper som deres små tumlinge har produceret for kunst. Det er imidlertid bygget på en helt fejlagtig forståelse af kunst. Kunst er ikke noget der hænger på væggene og er kønt som sådan. Kunst er en udtryksform, og den ærlige og umiddelbare udtryksform, der kommer fra børn, når de ’klatter’ med  maling, ler, kridt eller hvad det nu er, det er noget af det som både er med til at præge finmotorik, intelligens, håndtering af følelser og udvikling af fantasi og kreativitet.

 

Byggeklodser

Byggeklodser har mange af de samme egenskaber som  kunst legetøj, men er som oftest mere endeligt i udtryk. Tumlingene er gode til hurtigt at danne sige forestillinger om rigtigt og forkert ved klodserne, og hvor mange gange har vi ikke oplevet, at børnene har pointeret, at det altså ikke var der, hvor den klods hørte til. På samme tid med at vi har med forestillingsevnen og finmotorikken at gøre her er det også evnen til at kategorisere og sætte i systemer, der her bliver sat under udvikling.

 

Fin motorikken

Det er helt afgørende når du vælger legetøj til dine børn, at der blandt andet er fokus på at udvikle barnets fin motoriske egenskaber. Her er særligt puslespil, passekasser og andet legetøj hvor man skal koordinere ting særligt gode til at udvikle den del af barnets evner.

Find det sikre legetøj

Vi anbefaler, at I holder øje med følgende faktorer, når I leder efter legetøj til jeres tumlinge:

  • Hold øje med anbefalet alder og advarsler fra producenten.
  • Sørg for at der kun er få små dele og helst slet ikke nogen. Vær særlig opmærksom på bamser og dukker med deres knapper, øjne og hvad det ellers kan være.
  • Sørg for at legetøjet har en hvis størrelse og ikke i sig selv kan komme galt i halsen for de små. Test eventuelt legetøjet med en tom toilet rulle. Hvis legetøjet kan være inde i en sådan, så er det for småt!
  • Hav ikke balloner, da de små er meget tiltrukkede af dem, og disse har en vis kvælningsfare.
  • Vælg materialer der kan vaskes, da legetøj faktisk er en bakterie magnet