Legetøj 0-1 år

De fleste af os bliver ramt af en svær beslutning særligt ved det første barn, hvad, hvor meget og hvilket legetøj skal man købe til de små babyer, og videre hvorfor de skal have det legetøj. Ofte kommer der råd fra mange sider, nogle mener man ikke skal forkæle barnet med legetøj, andre mener at legetøj blot stimulerer barnets hjerne, motorik osv. Helt andre pointerer, at legetøj er fint men det skal være lavet af de rette materialer… Kort sagt, så er der mange holdninger til babyer og forholdet til legetøj. Jeg vil ikke negligere nogle af disse holdninger fordi jeg mener faktisk, at de repræsenterer reelle problemstillinger i forældres liv og beslutninger.

Jeg vil imidlertid prøve at dreje fokus over mod en rigtig god ledetråd for hvordan vi valgte babylegetøj til vores børn – og stadig gør det til vores mindste.


Kombiner legetøj med babyernes sanser

Babyer lærer om deres verden igennem deres fem sanser: syn, hørelse, smag, lugt og føling. Legetøj kan bruges til at involvere og påvirke disse sanser, og det gode legetøj kan hjælpe babyen med at stimulere og udvide deres oplevelse af verden. Når du køber legetøj til babyer, så overvej om det hjælper barnet med en af følgende funktioner:

Hjælper det dit barn med at lære hvordan det styrer sine bevægelser og kropsdele.

Hjælper det babyen med at gennemskue simple sammenhænge og hvordan ting fungerer.

Viser det babyen hvordan han eller hun kan styre ting.

Giver det din baby nye ideer.

Hjælper det med at udvikle babyens muskel kontrol, koordinering og styrke.

Lærer det dit barn at bruge sin fantasi.

Viser det din baby hvordan det kan løse simple problemstillinger.

Lærer det dit barn hvordan det kan lege med sig selv.

Er det med til at lægge et fundament for at lære at dele og lege med andre.

Mange eksperter er enige om at babyer har brug for en bred vifte af legetøj for at berige deres barneliv og videre for at styrke deres læring.  Dit barn kan naturligvis lære fra legetøj, der er købt for dyre domme, og det er faktisk, det mange af vores sponsorer lever af. Men lærende legetøj kan også eksistere i de dele af hverdagen, som allerede eksisterer. For tiden bruger vores 9 måneder gamle søn rigtig meget tid på at proppe en teske ind i sin fars mund og så tager den ud igen. En ske, et stykke krøllet papir, en tom papkasse eller en gren. Hvad der er naturligheder for os voksne, kan for en lille baby være en øjenåbner for verdens fantastiske oplevelser.

Pointen er, at disse ledetråde ovenfor ikke nødvendigvis bør føre til svimlende summer brugt på legetøj, meget stimulerende og bevidsthedsudvidende legetøj kan sagtens finde i hjemmets små gemmer.

Hvad skal man give de helt små? Eller hvad skal man give de vordende forældre? Vi har her fundet nogle af de mest populære produkter på markedet, der både har udviklingsmæssige potentialer og som ikke bare lever op til men overgår alle givne standarder.

Vi er pt ved at redekorere siden … Tag et kig på vores partnere nedenfor. De er eksperter i de helt små!