Der er i dag masser af ting, som man kan give sit barn i julegave. Det er ikke ligesom dengang vi selv var små, og hvor valgmulighederne var langt mere begrænsede.

De mange muligheder gør dog også, at det kan være svært at vide hvilken julegave, der er den helt rette for ens eget barn.

Hvilke interesser har barnet?

Et godt sted at starte er med hvilke interesser, som dit barn har lige for tiden. Hvis dit barn er helt fascineret af dinosaurer for tiden, så er det for eksempel en god ide at give det dinosaur legetøj. Eller hvis barnet er lidt ældre, kan du eventuelt give det et videospil med dinosaurer i.

Omvendt kan det også sagtens være, at dit barn er meget glad for musik. I så fald kan du give det et musikinstrument i julegave samt tilbyde at betale for at det kan gå til klaver, fløjte eller hvad det nu er for en musikalsk færdighed, som dit barn finder interesse for.

Det kan sagtens være, at dit barn ikke vil have interesse for dette område igennem længere tid. Men det kan også sagtens være at barnet har fundet en hobby, som det kan gå op i mange år i fremtiden. Sandheden er, at du simpelthen ikke ved det, og det er derfor vigtigt at følge disse interesser, efterhånden som barnet viser dem.

Hvor gammelt er barnet?

Det virker lidt basalt at sige, men det er vigtigt at du giver barnet en gave som er alderssvarende. Alt for ofte glemmer vi forældre hvor hurtigt det er vores børn vokser. Og vi kan derfor godt risikere at give barnet en gave, som egentlig ikke er alderssvarende længere.

Bløde puder og legetøj er for eksempel noget, som et barn på 12 år sagtens kunne være interesseret i. Men en 13-årig vil formentlig ikke finde det særlig sjovt at få i gave.

Spørg barnet ad

Hvis du og barnet ikke går så højt op i, at gaven skal være en overraskelse, så kan du også spørge barnet direkte ad, hvad det er de gerne vil have i gave. Det er en mere direkte metode, som sagtens kan fungere hvis man ikke går så højt op i at julegaverne skal være en overraskelse.

Vær dog opmærksom på ikke at spørge barnet flere måneder før selve julen, hvad det er interesseret i at få en gave. Barnets interesser kan sagtens nå at skifte i løbet af et par måneder. Og så er det også irriterende for barnet at gå og vente i flere måneder på at få noget, som det ved at forældrene gemmer et sted i huset.