Når du som forælder er i den lykkelige situation at have en nyfødt, er der en masse praktiske ting, der skal tages højde for. Det gælder lige fra autostol til barnevogn og til, hvad din baby skal have på af tøj. Det kan være svært at vurdere, hvor meget tøj du skal give din baby på. Dog findes der en række huskeregler, du kan tage udgangspunkt i, når du skal klæde dit barn på. I dette blogindlæg kan du læse simple råd til valg af tøj til babypige eller babydreng.

Hvor meget tøj skal du give din baby på?

Uanset hvilken årstid der er tale om, er en nem huskeregel, at al hud skal være dækket af tøj undtaget hænder og hoved. Er det en yderst varm sommerdag, er det dog væsentligt at tænke på barnets bekvemmelighed, hvorfor det kan være nødvendigt med en kortærmet overdel. Når du sammensætter din babys tøj, skal du først vælge det inderste lag. Dette lag skal sidde helt tæt til kroppen, da løstsiddende tøj vil gøre det svært at holde på varmen. Flertallet af mindre og/eller nyfødte babyer vil på en dansk sommer- eller forårsdag, hvor temperaturen ligger på gennemsnittet, have behov for to lag tøj. Det kan eksempelvis være en undertrøjebodystocking og en langærmet bodystocking udenover. Ved at iklæde din baby to lag, vil temperaturen nemmest kunne holdes på et passende niveau. En fordel ved at bruge lag-på-lag-metoden er, at du hurtigt kan tage et lag af, hvis det skulle blive for varmt. Omvendt kan du nemt give din baby et ekstra lag tøj på, hvis det bliver køligere. Bomuld kan være et ideelt materialevalg, men uld er også praktisk og lækkert. Fordelen ved at vælge uld er, at det har nogle gode egenskaber i forhold til at tilpasse sig temperaturer. Er det varmt, vil uld virke kølende. Hvis det omvendt er koldt, vil materialet varme.

Når din baby er uden for

Udendørstemperaturen er vigtig at tage højde for, når du skal vælge tøj til din babypige eller -dreng, for din baby må hverken få det for varmt eller for koldt. Da det danske vejr ofte er utilregneligt og noget omskifteligt, kan du ofte stå i den situation, at tøjet, der var passende, da I tog hjemmefra, ikke er helt optimalt senere på dagen. Igen er det derfor en god idé at tænke lag-på-lag. Uanset om det er sommer eller vinter, skal du være opmærksom på, at din babys øregange ikke bliver kolde. Derfor skal babypiger og -drenge have en hue på for at undgå kølig vind. Er det vinter, skal huen være lunere end om sommeren. Huen vil desuden medvirke skal, at din baby kan holde på kropsvarmen. Overkroppen skal ligeledes holdes varm, så lungerne ikke bliver kolde. Overtøjet til din baby kan derfor være en varm trøje og/eller en lun jakke udenover de inderste lag. Omvendt er det om sommeren vigtigt, at din baby ikke får det for varmt. Uanset hvilken tid på året, der er tale om, er det vigtigt, at du holder øje med, om barnet har det for koldt eller varmt.

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *