regler for børneopsparing

I 2018 kom der nye regler om børneopsparing. Reglerne hævede loftet for beløbsgrænsen, som ellers havde lagt fast i de sidste 30 år. Det betyder at du nu kan indbetale hele 72.000,- på dit barns børneopsparing og at du må indbetale op til 6.000,- årligt.

Hævningen af beløbsgrænsen blev bestemt som en del af den nye finanslov der blev udarbejdet i julen 2017 og er nu ude som et forslag til lovændringer der skal vedtages i folketinget i starten af 2018. Du kan se lovforslaget her

Reglerne er blevet ændret af den simple grund at inflation har ædt sig ind i børneopsparingerne i de sidste 30 år hvilket betyder at den i dag var under det halve værd i forhold til dengang den blev vedtaget i folketinget. Det ville have været smart hvis de på samme måde som husleje må justeres årligt ud fra inflationen, havde fastsat en fast hævelse af loftet hvert år, ud fra inflationstallet. Så skulle der ikke fremadrettet bruges mere tid på at hæve loftet i takt med at inflationen stiger.

 

De nye regler om børneopsparing

Her er en række af de mest brugte regler indenfor børneopsparing. Hvis du har spørgsmål der ikke besvares her anbefales det at søge lovteksten om børneopsparing frem. I specielle situationer som kritisk sygdom, dødsfald og lignende er det op til ministeren at give dispensation til at omgå reglerne hvilket er normal kotume.

  • Der må oprettes en børneopsparing til hvert barn, den skal stå i barnets navn
  • Der må årligt indsættes op til 6.000,- og sammenlagt op til 72.000,- på børneopsparingen
  • Barnet er ejer af børneopsparingen
  • Der er ikke fradrag for indbetalinger
  • Der skal ikke betales skat af gevinster, renter o.lign.
  • Der kan tilknyttes et aktiedepot til kontoen, så pengene kan investeres i aktier.
  • Det er også muligt at investere i obligationer
  • Opsparingen skal være låst i mindst 7 år
  • Opsparingen kan tidligst udbetales når barnet er 14 år og senest når barnet fyldet 21 år
  • Opsparingen skal oprettes inden barnet fylder 14 år

 

 

Få mest muligt ud af børneopsparingen

Indsætter du pengene på børneopsparingen uden at få renter i banken vil du løbende tabe penge på grund af inflationen og over 21 år er det mange penge der mistes på den konto. Det handler om at ting om 21 år er langt dyre end de er i dag. Pengene du har indsat er derfor ikke det samme værd.

Der er 2 muligheder for at modvirke inflationen. Enten skal du have renter fra banken som typisk er på 0-2% ellers kan du investere pengene i obligationer eller aktier. Her er afkastet historisk set fra 2-8%

Hvilken mulighed der er bedst for dig afhænger af mange faktorer. Herunder vil jeg belyse et par af dem og give et link til hvis du ønsker at læse mere omkring emnet.

Vælger du at investere hele eller dele af børneopsparingen er risikoen naturligvis større end hvis pengene blot stod på en bankkonto. Det er derfor et spørgsmål om din risikovillighed, men investerer du pengene i aktier der giver et årligt afkast på 5%, så vil en børneopsparing på 72.000 indbetalt over 12 år, være på mere end 150.000,- når barnet fylder 21 år.

Kunne du tænke dig at blive klogere på børneopsparing? Så kan du læse denne artikel fra Min Investering

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *