Alle kvindekroppe gennemgår en stor forandring, når den går igennem en graviditet. Det giver god mening, når man tænker på, at der bliver opfostret en lille baby inde i kroppen. Når du først har født, kan det dog være svært at acceptere, at ens krop ikke bare vender tilbage til sit normale udseende med det samme, men der er heldigvis masser af hjælp at hente. Læs med her og bliv meget klogere på, hvad du blandt andet kan gøre for at få din normale figur tilbage efter en graviditet.

 

Vær forsigtig med at begynde træningen lige efter fødslen

Selvom det altid er en god idé at få rigeligt med motion, så skal du passe på med at presse din krop for meget lige efter fødslen. Det er meget individuelt, hvornår du for alvor kan begynde at træne, så sørg for at starte ud med små og blide øvelser, så du ikke skader eller overbelaster din krop. Hvis du har været igennem en kompliceret fødsel og eventuelt fået kejsersnit, vil der typisk gå længere tid, inden du kan påbegynde træningen, end hvis du har født ganske normalt og uden komplikationer. Det er altså meget forskelligt fra kvinde til kvinde, hvornår kroppen er klar til at dyrke motion, hvor nogle kan starte efter få uger, må andre vente i meget længere tid. Derfor er det vigtigt, du husker at lytte til din krop og ikke presser dig selv for meget igennem en hård træning.

 

Pas på med for hård træning

Når du kan mærke, at din krop er ved at være klar til at kunne dyrke motion, er det vigtigt, at du ikke bare kører på med et lige så højt niveau, som inden du blev gravid. Der går nemlig noget tid, før din krop vender tilbage til den tilstand, den havde før graviditeten, og det er vigtigt, at du tager dig denne tid til at komme dig. Din krop skal nemlig først have lov til at tilpasse sig de fysiske og psykiske omvæltninger, som den har gennemgået ved graviditeten og fødslen. Typisk går der 2-3 måneder, før kvindekroppen når dens almindelige niveau for fysisk aktivitet, hvilket er supervigtigt, at du venter på. Går du i gang med en alt for hård træning umiddelbart efter fødslen, kan det ikke bare have alvorlige konsekvenser for din krop, det kan også påvirke din amning, hvilket kan påvirke dit barns udvikling. Pas derfor på med for hård træning, men sørg modsat for at komme i gang, når din krop er klar til det!

 

Start med bækkenbundsøvelser

Især din bækkenbund har været på hårdt arbejde under fødslen, og det er derfor vigtigt, at du først og fremmest får trænet denne stærk igen. Har du en slap bækkenbund, kan du have svært ved at holde på vand og luft, hvilket vil være super ubehageligt. Dette kan du typisk gøre forholdsvist hurtigt efter fødslen med nemme knibeøvelser, hvor du klemmer musklerne i bækkebunden sammen i cirka ti sekunder, hvorefter du slapper af i disse muskler. Gentag denne øvelse nogle gange i løbet af dagen, og din bækkebund vil gradvist blive stærkere. Dette er en supernem øvelse, som du kan lave forskellige steder, eksempelvis når du sidder og ammer dit barn.

 

Sæt gradvist styrkeniveauet for din træning op

Efter 2-3 måneder burde din krop være nogenlunde tilbage til sit normale fysiske niveau, og derefter kan du begynde gradvist at sætte styrkeniveauet op for din træning. Det er typisk maven og brysterne, som især kan ændre sig ved en graviditet, og disse kropsdele kan du træne, og derved stramme op, ved henholdsvis mavebøjninger og bænkpres. Nogle kvinder oplever derudover at få karsprængninger gennem graviditeten, hvilket kan være et kosmetisk problem. Karsprængninger er dog ofte ikke farlige, men mange kvinder vil stadig gerne have dem fjernet. Har du fået karsprængninger under din graviditet, kan du på Varix.dk læse meget mere om, hvordan du kan få fjernet dem.

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *