Alle børn elsker at hoppe, tumle rundt og brænde krudt af. Trampolinen er således det perfekte legetøj til alle hoppeglade børn, da den både styrker deres motorik og lader dem brænde masser af energi af på hoppedugen.

Trampoliner fås i alle afskygninger, og du kan typisk købe dem i byggemarkeder og lavprisvarehuse. Det kan dog gå hen og ende galt hvis du køber en billig trampolin, for her er sikkerhedsniveauet typisk ikke så højt som på de lidt dyrere trampoliner.

I denne artikel kigger vi nærmere på hvorfor du ikke bør købe en billig trampolin, hvordan dine børn hopper sikkert og hvilke trampoliner du bør gå efter.

Derfor skal du ikke købe en billig trampolin

Det virker måske fristende at købe en billig trampolin i det lokale lavprisvarehus, og den ser måske også fin ud ved første øjekast. Problemet med de billige trampoliner fremstår nemlig ikke altid synligt, da det ofte er konstruktionen eller materialerne den er gal med. Ofte er der tale om en billig stålramme af lav kvalitet som hurtigt ruster, dårlige svejsninger, billige fjedre og en hoppedug der hurtigt mørner og risikerer at sprække. En anden vigtig faktor er polstringen af kantbeskyttelsen langs fjedrene og rammen, som på næsten alle billige modeller kun udgør et stykke presenning. Dette er som en “fælde” for små ben, der nemt kan komme i klemme mellem fjedrene eller føre til fald hvor barnet slår sig på stålrammen.

Herunder er de 4 vigtigste grunde til ikke at vælge en billig trampolin:

  • Dårlig konstruktion. Billige trampoliner er ofte lavet af materialer i lav kvalitet, som hverken er tilstrækkeligt rustbehandlede eller egnede til at stå udendørs i det hårde danske vejr. Det ses typisk på svejsningerne men også på stålrammens tykkelse, og trampolinens vægt er ofte i den lave ende som direkte konsekvens heraf.
  • Dårlig sikkerhed. Trampoliner skal selvfølgelig overholde visse krav for at kunne sælges i EU, men kravene er milde og det er således op til dig selv at vurdere hvor vigtig dine børns sikkerhed er. Børn er i sagens natur i vild bevægelse på trampolinen, og derfor skal sikkerhedsniveauet også være højt. Billige trampoliner har typisk ingen eller kun en tynd stødsikring omkring stålrammen, da polstringen i nogle tilfælde blot består af en presenning lagt løst hen over fjedrene.
  • Dårlig beskyttelse mod vind og vejr. Dette punkt hænger lidt sammen med punkt 1, men generelt for billige trampoliner er der typisk ikke tænkt meget over beskyttelse af såvel metal som tekstiler og polstring. Det betyder at rammen risikerer at ruste i løbet af en enkelt sæson, og hoppedugen vil hurtigere mørne.
  • Reservedele fås ikke. Der kan normalt ikke købes reservedele til de billige trampoliner. Så hvis en fjeder sprænger eller hoppedugen brister, skal hele trampolinen muligvis kasseres.

Sådan hopper dine børn sikkert på trampolinen

Det er nemt at komme galt afsted på trampolinen, fordi børn har masser af energi og ikke lader sig stoppe af vild leg. Dette medfører øget potentiale for skader, og på trampolinen kan ungerne hurtigt komme galt afsted. Derfor har Børneulykkesfonden åbnet op for hjemmesiden Hop med hovedet, hvor de i samarbejde med Forbrugerrådet Tænk og Sikkerhedsstyrelsen har samlet en guide til hvordan børnene hopper sikkert på trampolinen.

På hjemmesiden finder du blandt andet disse 5 gode råd til leg på trampolinen:

  1. Hop kun én ad gangen
  2. Anvend sikkerhedsnet
  3. Slå aldrig saltomortaler
  4. Hold opsyn med børn under 6 år på trampolinen
  5. Lav et sikkerhedstjek af trampolinen med jævne mellemrum

Sådan finder du den bedste trampolin til haven

Først og fremmest er det vigtigt at vælge en trampolin fra en kendt producent. På den måde er du sikker på at afsenderen “står ved” sit produkt, og så er det ofte nemmere at finde reservedele hvis noget går i stykker.

En af de mest populære mærker herhjemme er Berg trampolinerne, som med deres karakteristiske grønne farver er at se i mange haver rundt omkring i landet. Trampolinerne er forholdsvist dyre, men kvaliteten er milevidt fra de billige modeller og ifølge testresultaterne laver de nogle af de bedste trampoliner til både leg og spring.

Udover Berg trampolinerne findes blandt andet også trampoliner fra Jumpking og Salsa, hvor kvaliteten også er udmærket. Du kan i denne artikel få overblik over de nyeste testresultater og finde de bedste trampoliner netop nu.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *