longboard

Der findes flere forskellige typer af longboards og flere forskellige måder at køre på dem på. Er dit barn begynder, er der dog nogle måder, der er bedre end andre.

Et longboard minder om et skateboard. I hvert fald er det et bræt med hjul på. Brættet er bare længere på et longboard. Så det er ikke forkert at sige, at det har hentet inspiration fra både surfbrættet og snowboardet. Det gør det muligt for dit barn at bruge longboardet på en helt anden måde end skateboardet.

longboard

Der er først og fremmest forskel på, hvordan du laver tricks på boardet. På et skateboard vil dit barn kunne lave tricks på en rampe, mens det på et longboard i højere grad laver tricks direkte på  gaden eller hvor det nu kører på longboardet

Der findes en række forskellige kørestile indenfor longboard. Når dit barn starter med at køre på longboard, bør han eller hun selvfølgelig starte med nogle af de mere stille og rolige stile, og du bør som forælder derfor vælge et longboard, der passer til.

Forskellige kørestile kræver forskellige longboards

Generelt er der fem kørestile inden for longboard. Det er cruising, carving, freestyle, freeride og downhill. Til hver kørestil er der udviklet særlige longboards, der giver de mest optimale betingelser for den pågældende kørestil.

  • Cruising er ofte som en betegnelse for almindelig transport på longboardet. Men det er dog også en kørestil, der handler om, at barnet bare nyder friheden ved at kunne komme frem på sit longboard. Det er ikke en måde at løbe på, hvor der er fokus på fart, tricks eller sving.
  • Carving handler om at komme ned af en bakke på en rolig og kontrolleret måde. Her er der fokus på svingene, hvilket får det til at se ud til, at barnet løber ned af bakken i slalom.
  • Freestyle handler om at lave tricks med sit longboard. Som nævnt foregår det oftest direkte på gadeplan, frem for at der skal bruges en rampe, sådan som det oftest ses med et almindeligt skateboard.
  • Freeride handler også om at køre ned af bakken og tage farten af ved at lave sving. Der er dog mere fokus på andre typer af sving her.
  • Downhill er ekstremen inden for longboards. Der kørers der direkte ned af en bakke uden at tage farten af.

Disse kørestile er gode til begyndere

Ud fra beskrivelsen af ovenstående kørestile har du sikkert allerede dannet dig en ide om, hvilke kørestile der vil være gode til en begynder, og hvilke der ikke er. Cruising er selvfølgelig et oplagt sted at starte. Det går stille og roligt og er en god form for transport. Det kan derfor være en mulighed, hvis dit barn vil bruge sit longboard som transport til skole eller hen til sine venner.

pige på longboard

Freestyle er også en god mulighed for en begynder. Hvis du er lidt bekymret for, hvordan det vil gå dit barn med at lave tricks, kan det være rart for dig at vide, at han eller hun ikke behøver at gå hen på en rampe for at gøre det.

Carving, hvor det handler om at køre roligt og kontrolleret ned af en bakke, kan også være en god begyndelse for en nybegynder.

Downhill og freeride er ikke umiddelbart gode kørestile for begyndere at starte med. I begge tilfælde får barnet mere fart på end i de andre kørestile, og det kan gøre, at de hurtigere mister kontrollen som nybegynder.

Disse typer af longboards er gode til begyndere

Hvis dit barn gerne vil cruise på sit longboard til at starte med, er det en god ide, at I vælger et kortere board, omkring 70 centimeter, der er fleksibelt, og som har store hjul. De store hjul gør, at boardet nemt kører over bump og ujævnheder på vejen, hvilket er med til at gøre det mere behageligt at køre på.

Hvis det er freestyle, som dit barn vil kaste sig over, skal I finde et bræt, der er mere stift. Et stift bræt reagerer hurtigere på ens bevægelser, hvilket gør det mere egnet til at lave tricks. Når brættet er fleksibelt, tager det nemmere imod noget af ens energi, hvilket gør, at det er godt som cruise board.

Er det carving, som dit barn vil prøve kræfter med, er det også vigtigt at have et fleksibelt board. Her kan det være en god ide at vælge mellembløde hjul, da de kan tage af for småsten og lignende, men også er med til at gøre, at barnet kan komme op i fart.

Husk ordentligt sikkerhedsudstyr

Når dit barn skal i gang med at køre på longboard, er det vigtigt, at han eller hun har det rigtige sikkerhedsudstyr på. En hjelm, håndled-, albue- og knæbeskyttere er det normale. Der er de steder på kroppen, som folk oftest tager fra med eller derfor ofte kommer til skade med.

Du kan købe et sæt med beskyttere til håndled, albuer og knæ. På den måde passer det hele sammen. Det kan være med til at gøre det nemmere at overtale dit barn til at have det på.

Det er altid en god ide, at du får dit barn til at være med til at vælge sikkerhedsudstyret. På den måde får barnet noget, som det synes, er pænt. Det er med til at øge sandsynligheden for, at han eller hun rent faktisk vil bruge det.

Du kan i øvrigt se en video med en pro longboarder nedenfor:

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *