Lider ungerne af rastløshed, hver gang de sidder stille? Eller har de sådan nogle bestemte, irriterende bevægelser eller tics, de laver hele tiden. Og kan de ikke lade være med at sidde og fumle med alt muligt? Så er du sikkert ved at gå ud af dit gode skind nogle gange. Bare de dog ville lade være! Men måske er der en smartere løsning i form af den nye Fidget Cube, der allerede er blevet en dille mange steder.

Er du ved at blive vanvittigt på ungerne, når de sidder og fumler med dugen, bukker hjørnerne på avisen eller ikke kan lade være med at puffe til bogen på bordet, skubbe rundt på kopper, tallerkener og bestik eller sidder og klikker helt manisk med knappen på kuglepennen.

Har det efterhånden udviklet sig til et sandt helvede, at have dem siddende pænt og roligt eller irriterer deres tvangsagtige bevægelser og pillen dig bare overmåde meget. Så gør noget ved det og giv dem en Fidget Cube.

Masser af fumle med

Fidget Cube er en såkaldt stressterning – og her taler vi ikke om sådan en Rubriks cube, hvor de skal sidde og dreje siderne sammen i de rigtige farver. Næh, vi taler om en terning med alle de dejligste dimser på, som ungerne så kan sidde og fumle med.

Der er alle mulige former dimser fordelt på hver af terningens sider. På en af dem sidder der en kontakt, de kan vippe frem og tilbage. Ja, den larmer lidt, men det er intet i forhold til at skulle høre på en kuglepen, der bliver knipset ind og ud ustandseligt.

På en anden sidder en metalkugle, de kan sidde og køre rundt og nogle små hjul, de kan få til at køre rundt. Det kan give deres fingre masser at tage sig til. Eller drejeskiven på en af de andre sider, som de kan sidde og dreje rundt i timevis. Så slipper du for, at junior sidder og kører tommelfingeren rundt på spidsen af langemand og pegefinger, hver gang han ikke har andet at tage sig til.

Der er også en mere terninglignende side med fem øjne placeret som en femmer-side på en almindelig terning. Øjnene stikker dog op og hvert af dem er en lille knap, der kan klikkes på. Nogle af dem siger lyde, andre gør ikke.

Endelig er der også en side med et lille joystick, der kan køres rundt, trykkes ned, hives op og vippes med. Og sidst men ikke mindst en side med en lille fingerformet fordybning, de kan sidde og køre tommelfingeren frem og tilbage i.

Altså: Der er kort sagt masser af ting, der kan fumles med. Det bedste er, at terningen ikke er større, end ungerne kan have den med i lommen. Så er den altid ved hånden, når kedsomheden og rastløsheden falder over dem. Det vil deres lærere i skolen sikkert også sætte pris på.

Historien bag Fidget Cube

Fidget Cube er opfundet af et par amerikanske gutter, der altid har døjet med forskellige tvangshandlinger i forbindelse med rastløshed. Det generede dem selv, fordi de ikke følte de havde kontrol over deres krop og det generede omgivelserne, fordi deres handlinger tit producerede en irriterende lyd eller gav negativ opmærksomhed på andre måder.

Den ene havde det klassiske kuglepenne-klikker syndrom og var der ikke en kuglepen inden for rækkevidde, sad han og vippede på fødderne eller kørte fingeren hvileløst frem og tilbage langs bordkanten.

Den anden kunne ikke se et stykke boble-plast, uden at alle de små luftlommer skulle klemmes ud. Jo større luftlommer, jo større knald, jo bedre – og kunne han have et stykke boble-plast med sig i lommen til en stille stund, var hele hans dag bare reddet. Men hans omgivelser hadede ham og kæresten mistænkte ham for at have en besynderlig fetish med boble-plasten!

En dag løb de to på hinanden og snart var ideen til Fidget Cube født. Finansieringen blev klaret via crowdfunding og det skortede ikke på støtter. De søgte oprindeligt om bare 15.000 USD, men endte med at få over 6 millioner USD i støtte fra interesserede investorer og sponsorer. Så mange havde åbenbart behov for noget, de kunne bruge til at styre deres rastløshed med og beskæftige deres hænder med, når de ikke havde andet at give sig til.

Stressterning med stor effekt

Fidget Cube er helt ny på markedet og er introduceret på det danske marked for ganske nyligt. Så der er selvsagt ikke lavet nogle videnskabelige undersøgelser af stressterningens effekt endnu.

Men der gik ikke længe efter Fidget Cube blev sat til salg, før de første positive tilkendegivelser strømmede ind fra læger og eksperter i f.eks. OCD og ADHD. Ifølge eksperterne hjælper Fidget Cube børn og voksne med ADHD med at blive bedre til at lære ved at give dem ro på deres rastløshed. Det giver dem en bedre koncentrationsevne og derved kan de bedre samle opmærksomheden omkring f.eks. det, der foregår i en undervisningssituation.

Du kan se mere i videoen her:

 

Den smarte stressterning skulle også hjælpe OCD-ramte, fordi den giver dem mulighed for at opbygge små rutiner, de kan tage med sig på farten. Det kan hjælpe dem til at blive bedre til at komme hjemmefra, fordi de så kan koncentrere sig om nogle andre rutiner, end dem der tvinger dem til at tjekke, at alle kontakter er slukket og alle vinduer er lukket 27 gange, før de kan komme ud af døren.

Måske kender du det også selv

Men det kan altså også hjælpe helt almindelige børn og måske også dig selv med rastløsheden i hverdagen. For måske kender du det fra dig selv. Det der med kuglepennen eller alle dine skriblerier på notesblokken, mens du taler telefon. Eller dit spil på computeren eller mobilen, hver gang du har en lille pause eller venter på nogen.

Nå ja, det kan også være, at du har en kollega på kontoret, som du bare har lyst til at gøre det af med. Gør noget mindre kriminelt og køb ham eller hende en Fidget Cube i stedet. Så slipper du for at høre på kuglepenne-klikkeriet, de underlige, repetitive bevægelser eller hans evindelige vippen op og ned på tæerne, når I står i kø nede i kantinen.

Så uanset om det er ungerne, kollegaerne, din partner eller dig selv. Fidget Cube er en billig måde at få mere ro på i hverdagen.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *